Het is u waarschijnlijk niet onbekend dat u met een airco de temperatuur in ruimtes regelt. Als het buiten heel warm is zorgt de airco ervoor dat het binnen een lekkere temperatuur is. Dat geld ook andersom, is het buiten heel koud kan de airco ervoor zorgen dat het binnen lekker warm is. De airco kan op twee verschillende manieren werken: met een warmtepomp of als verdamper van water.
Airco met waterpomp
Een airco met warmtepomp heeft een warmtebron nodig, daarbij kunt u denken aan bijvoorbeeld de buitenlucht. Hij heeft twee warmtewisselaars, één om warmte op te nemen en één om warmte af te geven. Een warmtepomp haalt de warmte uit de omgeving.
Airco met werking als verdamper van water
Als water verdampt wordt, verhoogt de luchtvochtigheid en wordt de verdampingsenergie onttrokken aan de lucht daardoor daalt de temperatuur. Als de vochtige, gekoelde, lucht wordt toegevoerd aan de gebruiksruimte, dan spreekt u van directe adiabatische koeling.
Verschillende soorten airco’s
Er zijn veel verschillende soorten airco’s. De splitunit airco is de meest voorkomende. Door een aparte unit buiten (vaak aan de gevel) koelt de koelvloeistof af. Hieronder enkele andere voorbeelden van types:
• Mobiele airconditioning
• Plafondmodel
• Raammodel
• Cassettemodel
• Standalone airconditioning
Nadelen
Niet alleen zijn er heel veel voordelen aan het koelen of verwarmen met een airco, het heeft ook een aantal nadelen. Zo verbruikt een airco veel energie. Om het koelen het meest te benutten moeten de ramen en deuren goed gesloten blijven en als u een airco niet goed onderhoudt en schoonmaakt kunnen er heel veel bacteriën gaan huishouden. Vaak kunt u een onderhoudscontract afsluiten bij een leverancier van airco’s.
Onderhoud
Ook al doet uw airco het nog goed is het verstandig om het apparaat om de zoveel tijd te laten controleren en bijvullen. Dit moet gemiddeld zo’n één of twee keer per jaar. Hierdoor wordt de levensduur van uw airco aanzienlijk verlengd. Zoals eerder genoemd kunt u kiezen voor een onderhoudscontract. Dit heeft een aantal voordelen: de leverancier kan u een betere prijs aanbieden en doordat het zo regelmatig gebeurd kunt u gebreken voor zijn.
Hoe wordt een airco bijgevuld?
Voordat een airco kan worden bijgevuld moet het resterende koelmiddel worden verwijdert. Na het verwijderen van het ou7de koelmiddel moet de airco eerst ongeveer 30 minuten lang worden gevacuümeerd. Dit gebeurd door er een vacuümsysteem op aan te sluiten. Daarna wordt er gecontroleerd of de airco niet lek is en wordt hij eventueel gemaakt mocht er wel iets mis zijn. Nadat het gecontroleerd en eventueel gerepareerd is zal er onder hoge druk nieuw koelmiddel worden ingespoten. Daarna worden de beveiliging en druk gecontroleerd en als dat alles goed is kan het systeem weer aan.
Zelf bijvullen
Het is praktisch onmogelijk om zelf uw airco bij te vullen. Alleen professionals met alle benodigde vergunningen kunnen het koelmiddel kopen wat daarvoor benodigd is. Er moet ook een registratie worden bijgehouden door het bedrijf. Daarnaast staan er bepaalde sancties op het zelf bijvullen van de airco. Naast dat het niet mag kan het ook behoorlijk riskant zijn met ontploffingen tot gevolg. Het is daarom niet aan te raden om het zelf te doen.
Een airconditioning installateur inschakelen
Overweegt u een airco installateur in te schakelen? Neem dan een bezoekje aan de website van Ecoclima. De airco installateurs van Ecoclima staan in heel Vlaanderen voor u klaar. Geen klus is Ecoclima te klein of te groot.