Het is belangrijk dat u af en toe uw cv ketel bijvult als de druk in de ketel te laag is. De druk hoort tussen de 1,5 en 2,0 bar te liggen. Is dit lager? Dan is het tijd om bij te vullen! Hoe doet u dit nou precies en waar moet u op letten? Wij hebben voor u een stappenplan gemaakt!

Wat heeft u nodig voor het bijvullen?

Voor het bijvullen van uw cv ketel heeft u in principe niet veel nodig. Voor het bijvullen van een cv-ketel heeft u het volgende nodig:

  • Emmer
  • Doek
  • Slang voor aan de kraan

Als u alle benodigdheden heeft, dan kunt u beginnen met het bijvullen van uw cv ketel.

Stap 1 – Bepaal de druk

Kijk eerst of de waterdruk in uw ketel goed is. Is de druk lager dan 1,5? Dan is het tijd om de ketel bij te vullen. De druk van de ketel kunt u vindt u op de drukmeter, bij modernere ketels zal dit op een digitaal display staan.

Stap 2 – Temperatuur lager

Zet de thermostaat op de laagst mogelijke stand en wacht ongeveer een half uurtje. Dit omdat de ketel met koud water wordt bijgevuld. Is het water in de ketel nog heet en er komt koud water bij, dan kan de binnenkant van de ketel kapot gaan.

Stap 3 – Stekker er uit

Na het wachten kunt u de stekker van de ketel uit het stopcontact halen. Heeft u een cv ketel met een digitaal display? Dan kunt u de stekker er in laten zitten en de ketel uitschakelen met de uitknop.

Stap 4 – Waterkraan aansluiten

In de buurt van uw cv ketel, zal een waterkraan aanwezig zijn. Sluit hier een slang op aan. Houdt de slang omhoog en laat deze zo vol mogelijk met water lopen voordat u de slang aan de cv installatie aansluit. Dit omdat er zo bijna geen lucht in de installatie kan komen. Als de slang tot de rand toe vol is, kunt u deze aansluiten aan de vulkraan die bevestigd is aan cv ketel.

Stap 5 – Vullen

Draai nu de waterkraan voorzichtig een stukje open. Hierna kunt u de vulkraan openen door een kwartslag te draaien. Laat de waterkraan nu stromen tot u op de drukmeter een druk tussen de 1,5 en 2 bar ziet. Is de druk hoog genoeg? Dan kan als eerst de vulkraan dicht en daarna de waterkraan.

Stap 6 – Slang loskoppelen

U kunt nu de slang weer loskoppelen. Doe dit met een emmer er onder omdat er nog wat water uit zal komen. Met de doek kunt u de ketel even droogmaken als u geknoeid heeft.

Stap 7 – Aan doen

Nu bent u klaar met het bijvullen van uw cv ketel! De stekker kan weer in het stopcontact en de thermostaat kan weer omhoog!

Laten doen? Wtheating.be staat voor u klaar voor cv ketel reparatie, onderhoud en installatie. Het bedrijf heeft ervaring in alle merken verwarmingsketels die er op de markt verkrijgbaar zijn.